Vilken är världens största sötvattensfisk?


Världens största sötvattensfisk är Mal, på latin Silurus glanis, och kallas även för europeisk mal. Det delas dock meningar bland experter inom fiskarter om malen är störst eller om det finns flera fiskarter som ska vara med på listan på världens största sötvattensfiskar. Det beror bland annat på att det finns olika mättekniker i olika enheter när det ska koras vad som är världsstörst; antingen i meter eller i vikt. Det kan även bero på att det finns för lite kunskap kring vissa arter som befinner sig i länder där forskningen kring sötvattensarter inte är tillräckligt utvecklad. Läs vidare om rekordfiskar på denna sida.

Lista över fiskar – 4 rekordstora sötvattensfiskar

Det finns alltså flera svar på vilken som är sötvattnets största fisk. Vi rankar nedan en lista över fiskar som benämns som världens största sötvattensfiskar av olika anledningar.

1. Mal – Sveriges största fisk i sötvatten

Fisken mal kan bli upp till 5 m lång och väga flera hundra kg. Malen är Sveriges största fisk i sötvatten. Rekordet för en fångad svensk mal är ifrån 1870 där malen var 3,6 meter lång och vägde 180 kilo. Mal i Sverige blir ca 30–40 år, men i resten av världen kan de bli upp till 80 år gamla.

Det sägs att malen kommer bli utrotningshotad inom kort men att den har överlevt i Sverige på grund utav det svenska klimatet med varma somrar och kalla vintrar. Den trivs i sötvatten men du kan även hitta mal i Sverige i bräckt vatten med låg salthalt.

Visste du att världens största mal fångades i floden Dnjepr och hade en längd på otroliga 5 m och vägde 330 kg? Där kan vi snacka om stor mal!

2. Mekong jättehavskatt

Denna fisk kan du hitta i Sydostasien men är nästintill utrotad då det har fiskats upp i för stora mängder i jämförelse med hur den har reproducerats. Den kan bli upp till 10 m lång.

3. Beluga fisk

Beluga fisken befinner sig i Svarta havet och Kaspiska havet. Den kan bli drygt 4 meter lång och kan väga flera hundra kilo. Dock har det fångats några av arten som har varit upp till 10 meters längd och har vägt flera ton. Den lever i floder men kan även finnas i hav. Den är kritiskt utrotningshotad och det beror till stor del på att beluga fiskens rom är högt eftertraktad till rysk kaviar som är en delikatess världen över.

4. Pirarucu

Pirarucu benämns även som Arapaima och Paiche. Den befinner sig främst i Amazonfloden. Den kan bli upp till 3 m lång men väger mer än 200 kg och har en livslängd på ca 20 år. Den kommer upp till ytan ofta för att få ny luft och är därmed lätt att skåda vid fiske.

Lär dig mer om djur

Läs våra artiklar om varför björnar går i ide och vad som är skillnaden mellan renrasiga hundar och blandrashundar.