Hur fungerar hörseln?


Det är fascinerande hur hörseln fungerar. Konstant tar vi in ljud och intryck som sker automatiskt genom örats olika delar. Fortsätt läs för att få en bättre förståelse för örat och vad som sker när du kan höra ljud.

Ytterörats delar

Första steget är att ytterörats delar samlar upp ljudvågor utifrån. Sedan styrs vågorna vidare till trumhinnan genom hörselgången.

Mellanörat

Ljudvågorna går genom mellanörat där det sitter tre ben; hammaren, städet och stigbygeln. Benens uppgift är att förstärka ljudet så att det kan föras vidare mot innerörat. Ljudet kan transporteras genom en vätska som finns i mellanörat. Vätskan för med sig ljudet till innerörats kanaler.

Innerörat

I innerörat finns det något som kallas för ovala fönstret som leder ljudet. I innerörat sitter även en hörselsnäcka med hårceller i. Hårcellerna börjar vibrera av ljudet som fortfarande finns kvar i den transporterande vätskan från mellanörat. Hårcellerna reagerar på det vibrerande ljudet och skapar impulser och nervsignaler som ska skickas vidare till hjärnans hörselcentrum. I hjärnan förvandlas signalerna till ljud som du kan höra.

Vill du ta hål i öronen?

Läs vår guide om att var man kan ta hål i öronen och lär dig mer om vilka steg som görs i en öronhåltagning.