Vad är husmanskost?


Svensk husmanskost är synonymt med enkel kost. Den svenska husmanskosten grundar sig i traditionella svenska råvaror och traditioner där maten är en del av konceptet, exempelvis på jul eller midsommarfirande. Den svenska husmanskosten var förr i tiden mest baserad på de råvaror som fanns i landet under den tiden. Idag är husmanskosten mer förknippad med att det ska vara enkelt att laga mat i den stressiga vardagen.

Traditionell svensk mat

Det finns flera maträtter som räknas som typisk och traditionell svensk mat. Världen över förknippas Sverige med vissa typer av mat som tas för givet av svenskarna. Några exempel på maträtter är;

tio köttbullar på en tallrik med gräddig brunsås och potatismos med tillbehöret lingonsylt.

Köttbullar med potatismos

Köttbullar, eller Swedish meatballs, är känt över hela världen som traditionell svensk mat. Introduktionen av köttbullar som maträtt skedde redan 1755 när kokboksförfattaren Cajsa Warg skrev recept på denna delikatess.

Röd ihopknuten falukorvsring.

Falukorv

Inget annat land i världen har falukorv som är en viktig ingrediens till klassisk svensk mat. Namnet kommer ifrån Falun och Falu koppargruva där de första korvarna producerades redan under 1500-talet. Det sägs att den svenska befolkningen äter i snitt 30 000 ton falukorv varje år.

Inlagd sill i glasburk på ett träbord med olika tillbehör.

Sill

Sillen förknippas främst med svenska högtider och traditioner, som på julbordet, midsommar eller vid påsk. Vill du läsa mer om sillens historia kan du läsa mer hos Jordbruksverket som har gjort en hemsida som heter Smaka Sverige för att upplysa om svensk matkultur.

Vit tallrik med svart kant med lingonsylt fläsk och raggmunk.

Raggmunk

Rätten består av riven potatis som blandas med mjölk, mjöl och ägg. De formas sedan som plättar och steks i stekpanna. Klassiskt tillbehör till är fläsk och lingonsylt.

Ugnspannkaka i långpanna på ett bord med en blårandig handduk och en salladsskål.

Fläskpannkaka

Fläskpannkaka görs i ugn i en långpanna och består av ägg, mjölk, vetemjöl och någon typ av fläsk som skärs i bitar.

En tårtbit av smörgåstårta på en vit tallrik med resten av tårtan i bakgrunden.

Smörgåstårta

Smörgåstårta är en vacker konstruktion med bröd i flera lager med olika fyllningar emellan som sedan dekoreras fint ovanpå.

Svensk husmanskost- Tore Wretman

En legendar inom svensk husmanskost är Tore Wretman som ville sprida kunskapen kring svensk husmanskost i landet. Han har skrivit flera kokböcker inom ämnet och har varit en stor inspiration för många av Sveriges stjärnkockar som finns idag. Vill du lära dig mer om svensk husmanskost är Tore Wretmans böcker att rekommenderas.

Mer artiklar

Är du nyfiken på annan typ av kost rekommenderar vi artikeln om vad nudlar är för att få inspiration till att laga asiatisk mat.