Vad är vattenplaning?


Vattenplaning är när du kör bil i blött väglag och där däcken tappar fästet från vägbanan. När det har regnat mycket kan vattnet samlas i gropar eller i stora pölar på vägen. När du kör en bil i hög hastighet i en vattenpöl kan bilens däck tappa greppet i vattenmassorna och då uppstår vattenplaning. Däcket spinner då runt eftersom vattnet pressas framför däcket i stället för åt sidorna av däcket som är det normala. Det blir svårt att både styra och bromsa bilen och som förare kan du uppleva det som otäckt då du varken kan bromsa eller styra bilen om det uppstår vattenplaning. Däcken är därmed avgörande för om du kan undvika vattenplaning.

Undvika vattenplaning

För att du ska undvika vattenplaning finns det flera saker du ska hålla koll på med din bil och däck.

Mät lufttrycket i däcken

Du ska ha rätt mängd luft i däcken för att de ska vara godkända att köra med. Beroende på vilken bilmodell du har kan det skilja sig i rekommenderat lufttryck. Du hittar informationen i instruktionsboken för bilen men även på insidan av locket till tanklocket eller på en stolpe bakom förarsätet.

På bensinmackar kan du fylla på luft i däcken med en lufttrycksapparat. På bildäcken finns en ventil som apparaten ska fästas på för att trycka in luften. Det rekommenderas att du köper en däcktryckmätare att ha i bilen jämt som är smidig att mäta lufttrycket med för att se om det är dags att fylla på luft när du är ute och kör.

Mät däckens slitmönster

På däcken finns det spår eller slitmönster som är till för att hitta grepp på väglag. När du kör mycket med dina däck kan de bli slitna och kan till slut bli helt blanka. Därför måste du ha tillräckligt med slitmönster på dina däck för att kunna köra säkert då det annars räknas som däckslitage.

Enligt lag ska dina sommardäck ha minst 1,6 mm slitspår och på vintern ska det vara 3 mm, läsa mer på Transportstyrelsens hemsida. Du kan mäta genom att använda en vanlig måttstock eller linjal om det går. Det finns även mätstickor som är speciellt anpassade för att mäta bildäck hos bilåterförsäljare.

Sänk hastigheten

Vattenplaning uppstår i majoritet i höga hastigheter. Genom att sänka hastigheten vid för stora mängder vatten på vägarna minimerar du riskerna för att däcken inte ska få grepp med vägbanan. Det finns två tekniker för att avgöra om du har rätt avstånd till bilen framför dig;

  1. Håll samma avstånd som hastighet du kör i, dvs kör du i 70 km/h ska du hålla minst 70 m avstånd osv.
  2. Välj ut ett riktmärke utmed vägen och börja räkna sekunder när fordonet framför ditt har passerat det och hur lång tid det tar för dig att passera det. Passerar du riktmärket innan tre sekunder ska du öka avståndet.

Håll avstånd till andra bilar

När du kör för nära andra bilar och inte håller avstånd är det risk för att både du och andra kan råka ut för vattenplaning och bidrar till olyckor på vägarna. Genom att hålla avstånd hinner du reagera ifall bilen framför dig skulle råka ut för vattenplaning.

Mer innehåll

Temasajten.se har mängder med olika artiklar om intressant fakta inom flera olika teman. Bland annat kan du få reda på vad snö är och hur det uppkommer och vad solen är för något och fyra intressanta fakta du inte vill missa om solen!