Var kan man ta hål i öronen?

Här får du svar på var man kan ta hål i öronen och hur det går till. Att ta hål i öronen har blivit ett sätt att kunna smycka sina öron och kunna ha acceosoarer som matchar din klädstil. Många tar hål i öronen i ung ålder men det är aldrig försent att göra hål eller lägga till hål i öronen.

Det går att ta hål i öronen hos håltagningsstudios, salonger, utvalda apotek och butiker som säljer smycken. Bland annat kan du ta hål i öronen hos Ur&Penn i någon av deras butiker. De använder sig av en håltagare som ser ut som en pistol. Den har en nål som gör ett hål genom öronsnibben. Hos Ur&Penn går proceduren snabbt och du kan förlita dig på att personalen har god kännedom av att göra hål och minimera risker för infektion. Vill du veta mer om bland annat vad det kostar att ta hål i öronen, läs mer på Ur&penn:s hemsida.

Göra hål i örat – 3 steg

1. Rengöring av område

Örat rengörs med sterilt medel för att undvika infektioner som kan uppstå av bland annat nålen. Det görs även för att undvika att det uppkommer bakterier från annat under håltagningen.

2. Markering

Efter rengöringen görs en markering var på örat du vill ha hålet. Du får godkänna om markeringen är placerad precis där du vill ha hålet. Markeringen kommer inte synas senare.

3. Göra hål

Sedan förs håltagningsnålen mot örat, och med ett lätt tryck blir det ett hål i örat där ett provisoriskt örhänge direkt förs in. Du kan byta ut det provisoriska örhänget efter några dagar och upp till några veckor senare. Det vanligaste är att du tar ett hål i varje öra, men det går att göra hål på andra delar än öronsnibben med eller om du vill ha ett enstaka hål.

Att ta hål i öronen – Vanliga frågor

Hur snabbt växer hål i öronen igen?

Det finns ingen garanti att hål i öronen växer igen helt. Det kan bland annat bero på dina förutsättningar för hur snabbt ett hål kan minskas. Vissa kan uppleva att hål växer igen några veckor efter ett uttag av örhängen har skett, och vissa menar på att hålet aldrig växer igen helt. Det finns dock även en risk i att hål i öronen snabbt växer igen när de är helt nytagna, särskilt på barn eftersom de har gott läkekött.

Hur lång tid tar det för hål i öronen att läka?

Det kan gå upp till 4–6 veckor innan ett hål i örat har läkt. Det är även beroende på vart i örat hålet har tagits. Om det är hål i öronsnibbarna som du vill ska läka, kan du behöva låta det gå 6 veckor innan du byter ut det provisoriska örhänget du fick på plats hos håltagaren. Det bästa är att alltid fråga håltagaren om skötselråd första tiden efter håltagningen för att minimera infektionsrisk.

Hur ont gör det att ta hål i öronen?

Om du är känslig mot smärta kan det kännas litegrann och direkt efter du har tagit hålet kan det vara en pulserande smärta i örat. Obehaget ska lägga sig en stund efteråt.

När kan man ta hål i öronen på barn?

Det finns ingen obligatorisk åldersgräns på när du kan ta hål i öronen på barn. Det är upp till varje håltagare att ta beslut om lämplig ålder. På exempelvis Ur&Penn är det 18 årsgräns men med sällskap av målsman kan du ta hål tidigare än 18 år. På vissa apotek är det 5 års åldersgräns i målsmans sällskap.

Vill du lära dig mer om örat?

Om du vill veta vilka delar som örat består av för att du ska kunna höra ljud så rekommenderar vi artikeln om hur hörseln fungerar.