Missfärgning tänder


När dina tänder har en gulaktig färg räknas det som missfärgning på tänder. Många strävar efter att ha kritvita tänder, och när du inte har det kanske du vill dölja ditt leende som i sin tur även sänker ditt självförtroende. Det finns dock hjälp att få och vi förklarar på denna sida hur du kan gå tillväga för att ta bort missfärgningar på tänder för att få ett hälsosamt och friskt leende med vita tänder igen.

Ta bort missfärgningar på tänder

Upplever du att dina tänder inte har en vit nyans och du vill ta bort missfärgningar på tänder, kan du göra det hos en specialisttandläkare. Du kan hitta olika behandlingar från GHP Specialisttandläkarna som är en uppskattad klinik som gör tandbehandling med polering och airflow som gör att gulnande tänder får en fräschare nyans. De har specialisttandläkare i Stockholm, Nacka och Norrköping utför även andra kirurgiska ingrepp för tänderna. För missfärgning av tänder bokar du en tid hos en tandhygienist som gör en inspektion av din munhälsa och du får rekommendationer om det är något du ska undvika framöver för att bli av med missfärgningar.

Gula tänder – orsak

Orsaken till gula tänder är ämnet dentin som finns inuti tanden. Enkelt förklarat är tanden uppbyggd med en tandkrona som är den synliga delen av tanden. Inuti kronan sitter emaljen och under den finns dentin – en gulaktig vävnad som är den största beståndsdelen inuti tanden. Emaljen, som är genomskinlig, drar åt sig ljus och om dentinet har en gul färg kommer det reflekteras genom emaljen.

För att få vitare tänder måste dentinet och emaljen fixas till för att få ett bra resultat. Vill du veta hur en tandblekning går till kan du läsa mer på 1177.

Missfärgad tand – orsak

Om du har en missfärgad tand eller flera kan det bero på;

  • Mat och dryck
  • Rökning och snusning
  • Dålig tandhygien
  • Skador på emaljen
  • Vissa mediciner
  • Genetik

Bilder på tänder

Före- och efterbild på missfärgade tänder.

Tre frågor och svar om tandhälsa

Vanliga frågor om tandhälsa som många vill ha svar på är;

Går det att ta bort missfärgningar på tänder hemma?

Ja, till viss del kan du ta bort missfärgningar på tänder hemma. Vissa tandkrämer kan ge positiv effekt på tandblekning hemifrån om de används kontinuerligt. Det finns än så länge inga mirakelkurer för att få vita tänder, utan det kräver tålamod under en längre period för att se resultat. Det finns även företag som säljer tandblekningsmedel, lampor, tandblekningspennor och strips som sägs ska hjälpa. Vårt bästa tips för att ta bort missfärgningar på tänderna hemma är att titta närmare på produkter på diverse apotek, bland annat apotekethjärtat.se.

Kan du bleka gula tänder på barn?

Nej, det rekommenderas inte att bleka gula tänder på barn. Är det bara missfärgningar görs inget åt det då barn främst har mjölktänder som kommer bytas ut efterhand till deras permanenta tänder. Om det beror på tandsten och plack brukar det rensas hos tandläkare. Generellt är mjölktänder vitare än de permanenta tänderna, så oftast försöker tandläkaren i stället leta efter orsaken till missfärgningarna och ge rekommendationer därefter.

Finns det mat som stärker tänderna?

Ja, enligt forskning finns det mat som stärker tänderna. Enligt en artikel publicerad i Tandläkartidningen från 2015 finns det flera livsmedel som kan gynna munhälsan. De slår även hål på olika hälsomyter. Exempelvis att energibars, som är en hälsotrend, kan vara förödande för tänderna som påfrestas av tillsatt socker och fruktsocker. Vissa livsmedel innehåller dock ämnen som i stället kan stärka tänderna, exempelvis;

  • Olika tesorter (innehåller naturligt fluor)
  • Mejeriprodukter, ex. hårdost
  • Livsmedel utan tillsatt socker
  • Mat med probiotika då de tränger bort kariesbakterier

Tips på relaterade artiklar