Varför har kaktusar taggar?


Kaktusar har taggar för att;

  1. Skydda och skugga mot solens starka strålar
  2. Skrämma bort djur
  3. Samla upp morgondagg och fukt som sedan förflyttas till resten av kaktusen
  4. Isolera sig mot kyla på nätterna

Då kaktusar främst finns i öknen och i torrt klimat behövs taggarna för att den ska kunna fortsätta att växa. Vissa kaktusar har taggar som ser mer hårliknande ut men som har samma funktion. Om en kaktus skulle tappa taggar kommer nya att växa ut på ett nytt ställe. Det växer alltså aldrig upp nya taggar på exakt samma ställe som ursprunglig tagg.

Skötsel kaktus

Det är relativt enkelt att bedriva skötsel på kaktusar och är med fördel en växt som passar många. Fördelen att ha kaktusar hemma och på kontor är;

  • Den klarar av att stå i rumstemperatur
  • Gillar att stå i ljust fönster
  • Behöver vattnas sällan, max var 10:e dag
  • Den vill inte ha mycket vatten utan vill gärna torka ut ordentligt innan nästa bevattning

Vill du läsa mer om kaktusars skötsel finns det en informationsrik artikel i Vi i villa som vi rekommenderar att du läser.

Hyra växter kontor

Om du vill ha kaktusar i kontorsmiljö finns det möjlighet att hyra växter av serviceföretag. Fördelen med att hyra växter är att du kan slippa tänka på skötsel och kontoret lyfts av att ha en växtinredning. SOL Facility Services hyr ut kontorsväxter och är ett erfaret serviceföretag som både har möjligheten med uthyrning av själva växterna eller om du vill ha ett serviceavtal där de sköter om allt ifrån vattning och omplantering. Då kan du lägga din tid på annat än att sköta om kontorsväxter och du har även möjligheten att upptäcka växtarter som du kanske inte vanligtvis hade valt. Det sägs att hyra växter kommer bli den nya trenden inom inredning då många vill ha variation i sin inredning och intresset för växtlighet har växt den senaste tiden.

Kaktusar och suckulenter

Kaktusar tillhör växtsläktet suckulenter. Det är tjockbladiga växter som samlar upp vätska och kan beskrivas som att den har köttiga blad. Det finns många fler växtarter som tillhör växtsläktet suckulenter men kaktusar utgör den största delen.

Kaktus utan taggar

Det finns kaktus utan taggar där vissa arter har väldigt korta eller nästintill obefintliga taggar men klarar sig ändå. Vissa arter kan vara mer blomliknande till sitt utseende.

Kaktusar – bilder

Andra artiklar om djur & natur

Vill du veta mer om vad en svamp är? Läs då vår artikel om detta. Passa även på att lära dig om myten kring om ananas växer på träd – Du vill veta svaret!