Tungans smaker


Visste du att det är tungan som avgör vilka smaker du känner av? Tungans smaker är viktiga för att kunna särskilja olika smaker och som i sin tur påverkar vad vi känner för smaker. När olika smakämnen kommer i kontakt med våra smakorgan reagerar våra smaksinnen och kopplas till minnen av smakerna.


Sedan urminnes tider har människan behövt särskilja smaker. Förr behövde människan skydda sig ifrån att äta giftiga råvaror för att undvika dödliga konsekvenser. Då var det extra viktigt med utvecklade smaksinnen.

Smaklökarna på tungan

Det är smaklökarna på tungan som känner av olika smaker på det vi äter och dricker. Smaklökarna har smakceller och sinnesceller som kan känna igen de fem grundsmakerna som vi människor kan känna av. De särskiljer så att allt vi äter och dricker smakar olika. Majoriteten av alla smaklökar sitter på tungan, men du har även flera som sitter i svalget och gommen i munhålan.

5 häpnadsväckande fakta om smaklökar

  1. En människa har mellan 5000–10 000 smaklökar.
  2. Varje smaklök reagerar främst på en enskild grundsmak.
  3. Smaklökar byts ut var 14:e dag och återuppbyggs av sig självt.
  4. Smaklökarna finns i papiller som är de små prickarna du kan se på tungan.
  5. För mycket intag av socker kan förstöra tungans smaklökar.

Så fungerar smaksinnen

Dina smaksinnen känner av fem grundsmaker som alla typer av smaker kan innehålla. Det är när det sker en sammankoppling av smaker med doftsinnet som gör att du kan få en helhetsupplevelse när du äter eller dricker något. Du kanske har upplevt att du känner igen en doft och kan minnas hur det smakar, utan att du faktiskt har smaken i munnen för stunden? Det är kroppens sinnen som gemensamt kan skapa den påminnelsen åt dig.

Tungan har olika uppdelade partier där smaker kan framhävas mer eller mindre på olika ställen. När smakämnen blandas upp med ditt saliv i munnen reagerar smaklökarnas sinnesceller och skickar vidare informationen till hjärnan där ett smakcentrum sitter. Det är sedan hjärnans tur att bestämma vilken av grundsmakerna som känns av.

Fem grundsmaker

De fem grundsmaker som du kan associera smakämnen till är sött, salt, surt, beskt och umami.

1. Sött

Sötma sägs vara den smak du först får lära dig att känna av tack vare att du får i dig söt bröstmjölk som spädbarn. Dina smaksinnen kommer därefter ihåg söt smak i munnen och som sedan håller i sig resten av livet. Det finns olika sockerarter som ingår i sötma och kan finnas naturligt i livsmedel eller vara tillsatt i exempelvis godis, och gör att det blir en söt smak i munnen.

2. Salt

Salt kan ge en positiv reaktion i kroppen då den gillar att känna av salt smak i munnen. Det behövs lagom med naturliga doser av salt i kroppen för att livsviktiga organ ska fungera. Därmed kan smak frambringa en påminnelse om att kroppen fungerar som den ska.

Om något smakar för salt kan kroppen i stället reagera negativt då det signalerar att det blir för mycket för kroppen att hantera. Salt har även en viktig funktion att förhöja smaker hos andra livsmedel och det är därför som många recept innehåller salt som krydda. Exempelvis kan chokladsmak förhöjas med lite salt.

3. Surt

Syrliga livsmedel som exempelvis citrus, vinäger och en del frukter kan både förstärka sälta och sötma i en smak men kan i för hög dos ge motsatt effekt. Du kanske har upplevt att det vattnas i munnen när du äter för syrliga saker? Det är smaklökarna som sätter i gång varningssystemet, vilket kan sätta i gång salivproduktionen.

4. Beskt

Smaksinnet reagerar mest på beska smaker och du kan väldigt snabbt känna av en beskt smak i munnen. Då giftiga smaker främst består av besk smak, har kroppen behövt lära sig att känna igen smaken och reagera snabbt ifall du skulle bli förgiftad. Därmed är beska den smak som smaksinnet är mest känsligt för.

Det sägs även att smaklökarna har behövt lära sig med tiden att hantera smaken då det finns fler livsmedel som har beska idag än förr i tiden. Exempelvis har råvaror som kaffebönor, kål och sallader blivit mer populära i dagens samhälle som smaksinnet behövt lära sig att gilla. Ibland kan tillagade livsmedel upplevas ha mindre beska än råa livsmedel.

5. Umami

Smak fem, som är umami, är en smak som har tillkommit i modern tid och som har beskrivits som svårdefinierad och ingår inte i någon av de fyra andra grundsmakerna. En del experter beskriver det som att smaken kan framstå mest när du har grillat eller stekt råvaror, eller om du har skapat en krispighet i konsistensen. Det sägs även att umami framhävs mycket mer i japansk mat då den ofta innehåller buljong och soja som är två klassiska umami livsmedel.

Mer om kroppens funktioner

Är du intresserad av hur andra kroppsorgan fungerar kan du läsa våra artiklar om ögats delar och funktioner eller hur hörseln fungerar tack vare örats uppbyggnad.