Olika typer av lån

När du behöver hjälp med pengar kan du ta olika typer av lån. När du tar ett lån kommer du behöva betala tillbaka det och ibland kan du behöva betala ränta för att du fick låna pengarna. Olika typer av lån har olika ansökningsprocesser för hur du ska söka lånet och hur du ska betala tillbaka det. På den här sidan får du veta mer om vad olika lån kan gå till och vad det innebär.

Vanliga lån som finns hos olika banker och låneföretag kan vara;

Vill du veta mer i detalj vad varje lån innebär finns det en artikel hos Hallå Konsument som är innehållsrik med de vanligaste varianterna av lån.

Akutlån

Om du behöver pengar akut finns det möjlighet att ta ett akutlån direkt. När du vill ta lån hos banker kan du behöva göra en kreditprövning för att se om du har en stabil inkomst och benägenhet att betala tillbaka de lånade pengarna. Är du medveten om att du har en betalningsanmärkning sedan tidigare kan det bli svårt att få lån på banker. Det finns dock många företag som inte tillhör storbankerna som kan erbjuda lån av pengar snabbt och smidigt. Är du ute efter ett akutlån med betalningsanmärkning kan du på akutlånet.se hitta akutlån direkt och jämföra olika lån hos olika låneföretag, samt vilka räntor de har. På akutlånet.se kan du smidigt fylla i en tabell med hur stort belopp du vill låna och hur lång tid du vill göra en avbetalning på. Att hitta ett företag med akutlån som kan ge dig en lång avbetalningsplan kan innebära att du slipper känna en ekonomisk stress.

Vad är ett bolån?

En vanlig typ av lån är ett bolån där du lånar pengar för att kunna köpa hus eller lägenhet. Denna typ av lån kan även täcka andra bostadsrelaterade kostnader, exempelvis när du ska renovera, bygga ut eller bygga hus. Lånet kan även bli beviljat när det inte finns ett färdigt hus utan du vill låna till tomt. På Kreditverket kan du läsa om bostadslån, att låna till tomtköp och andra intressanta artiklar om olika låneformer. Du kan hitta låneföretag som godkänner bostadslån och jämföra deras villkor mot varandra för att du ska hitta det bästa lånet för dina bostadsdrömmar.

Hur fungerar lån?

Det finns lite olika processer för hur lån fungerar beroende på hur mycket pengar du behöver låna och vilken typ av lån.

Låna hos bank

Vid större lån med högre belopp kan du ansöka om det hos din nuvarande bank. Du kan även låna hos andra banker, men oavsett bank kommer du behöva göra en låneansökan. Du fyller i olika uppgifter som kan behövas för att banken ska ta beslut om du är beviljad till lån. I en låneansökan behöver du redovisa vilken sysselsättning och inkomst du har, personuppgifter och hur mycket du behöver låna. Ett vanligt lån att ta via en bank är bostadslån och med vissa banker finns det även möjlighet att låna till handpenning vid husköp.

Banken måste alltid ta en kreditprövning på dig vid en låneansökan för att se om du har några betalningsanmärkningar som kan påverka att du inte kan betala tillbaka lånet i tid. Oftast får du en notis ifrån kreditföretaget om någon har tagit en kreditupplysning på dig. Vill du lära dig mer om hur en låneansökansprocess går till kan du läsa vidare på Konsumenternas hemsida.

Relaterat innehåll – Ekonomi

När du ska ta ett lån kan det vara bra att känna till olika ekonomiska termer som förekommer under en låneansökan. Vi rekommenderar att du även läser vår artikel om vad kredit betyder för att känna dig mer säker på vad olika ord innebär.