Vad är snö?


Snö är vattenkristaller som faller ifrån molnen uppe i himlen. Det är från början vatten som omvandlas till nya former vid temperaturskillnader och blir till iskristaller.

Fakta om snö

Varför snöar det?

Varför det snöar beror på att vatten ombildas till nya former när temperaturen går under noll grader. Vatten avdunstar till vattenånga som sedan stiger till molnen. När det blir låga temperaturer omvandlas ångan till fast form och som sedan ombildas till iskristaller. När iskristallerna blir tillräckligt tunga och inte kan hålla sig kvar i molnen faller de ner mot marken. Det är då de ser ut som snöflingor. Denna process är anledningen till att det bara kan snöa vid låga temperaturer.

Vad är trindsnö?

Trindsnö är det samma som snöhagel. När det förekommer bymoln i luften faller snöflingor mot marken och som klumpas ihop till en kompakt form. Snöflingorna liknar mer hårda kulor som kan studsa mot marken; det som brukar kallas för hagel. Vill du lära dig mer om hagel kan du läsa vidare på SMHI, Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut.

Vilken är världens största snöflinga?

Världens största snöflinga hittades i Montana, USA 1887. Flingan var 38 cm stor och erhåller världsrekordet i Guiness rekordbok.

Mer innehåll

Om det har regnat tillräckligt mycket kan det finnas risk för vattenplaning. Läs vår artikel om vad det kan innebära och hur du kan undvika olyckor vid vattenplaning.