Frossa i kroppen


När du får feber kan du uppleva frossa i kroppen. Det beror på att det sker en infektion i kroppen och kroppens naturliga försvar att hantera det är att du får feber. Här får du läsa mer om vad som händer inuti din kropp när du får feber och svar på frågor kring kroppstemperatur.

Varför fryser man när man har feber?

Du kanske upplever att man fryser när man har feber. Vid en kroppsinfektion ökar vita blodkroppar som finns i blodet. De släpper ifrån sig ämnen som gör att du får höjd kroppstemperatur. Feber uppstår och du kan till en början känna dig varm. Därefter stiger temperaturen ytterligare och du kan uppleva att du istället fryser och svettas. Den förändringen kan ske snabbt i kroppen.

Det är kroppens sätt att hantera infektionen tills den har nått en maxtemperatur, därefter avtar frossan och du fryser inte längre när den gränsen är nådd. Tänk dig att det är en fysisk ansträngning som kroppen ska ta sig igenom genom olika stadier.

Det är hjärnan som styr kroppstemperaturen. Vid feber höjs temperaturen men din upplevelse kan vara att du fryser. Feber och frossa kan verka som varandras motsatser men det är en känsla som väcks till liv genom olika system i kroppen.

FAQ om feber och frossa

Vid vilken temperatur har man feber?

Normal kroppstemperatur ska ligga runt 36–37,8 grader. Om temperaturen överstiger 38 grader räknas det som feber.

Är låg kroppstemperatur farligt?

Låg kroppstemperatur kan vara farligt om det är under 35 grader och kan leda till hypotermi. Om du inte kontaktar vården vid låg kroppstemperatur kan risken öka för att inre organ blir påverkade och kan bli livshotande. Kontakta alltid sjukvården omgående om du misstänker att kroppstemperaturen är för låg.

När blir feber farligt?

Feber kan bli farligt om det går för lång tid innan du känner dig tillräckligt frisk. Känner du igen dig av något av dessa symtom ska du kontakta din vårdcentral;

  • Du har haft mycket hög feber i mer än 4 dagar utan någon förändring.
  • Du äter antibiotika men inget händer.
  • Du har gjort en operation och fått feber som symtom.
  • Du har rest utomlands och fått ihållande feber i flera dagar.

Varför fryser jag hela tiden?

Det kan finnas flera orsaker till att du fryser hela tiden;

Kön

Enligt forskning kan kvinnor känna sig mer frusna än män. I bland annat en forskningsstudie från Holland gjord 2015 drogs slutsatsen att kvinnor fryser mer i kontorslandskap än män, då temperaturen är mer anpassad till det som männen uppskattar som lagom temperatur.

Blodbrist

Om du har symtom till blodbrist i kroppen kan det innebära att du känner dig frusen hela tiden. Om du känner av konstant trötthet, huvudvärk eller har koncentrationssvårigheter bör du kolla upp om du har en så kallad anemi. Läs mer om anemi – blodbrist hos Kry.se.

Sömnbrist

Får du för lite sömn kan det påverka nervsystemen i hjärnan som bland annat kontrollerar temperaturen i kroppen.

Druckit för lite vatten

Vatten har en viktig funktion för din kropp då det kan reglera kroppstemperaturen. Om du inte dricker vatten regelbundet kan kroppen reagera med att släppa ut värme i stället för att behålla den inuti kroppen. Du ska dricka minst 8 glas vatten om dagen enligt rekommendation ifrån experter inom hälsa.

Kan man ha frossa utan feber?

Ja, du kan ha frossa utan feber då det kan uppstå både genom att du vistas i en kylig miljö eller av symtom på feber. Om du känner av frossa men är tillräckligt pigg för att utesluta att du har feber kan du kolla vilken temperatur det är i rummet du befinner dig i.

Relaterat innehåll

Vill du veta mer om hur du kan bli av med missfärgningar på tänderna och vill ha tips? Läs vår artikel om missfärgning tänder.