Vad är en svamp?


En svamp är inte ett djur eller en växt. De tillhör en egen kategori i växtriket som kallas för eukaryota. Ordet svamp förekommer inom olika diverse områden, exempelvis;

 • En växtlighet som kan ätas
 • Angripare på ditt hem, exempelvis mögelsvamp
 • I samband med kroppsliga besvär, exempelvis fotsvamp
 • Finns i läkemedel, exempelvis penicillin

 • I vår förklaring av vad en svamp är, menar vi svampar som växer i naturen och som kan vara ätbara. Svampen är viktig del av naturen då den kan bryta ner organiskt material. Den kan också bli en förstörare av naturen om den bryter ner för mycket, som exempelvis svampangrepp på ätbara växter.

   Svamp – Bilder

   Svamp – bilder
   Svamp – bilder
   Svamp – bilder

   Svampens uppbyggnad

   Svampens uppbyggnad består av;

   Fruktkropp

   Det som syns ovanför jord kallas för fruktkropp.

   Sporer

   På fruktkroppen bildas sporer som gör att svamparna kan föröka sig och spridas. Sporerna är nästintill likvärdigt med fröer hos växter som även kan spridas i vinden och föröka sig.

   Mycel

   Under jorden har svampen det som kallas för mycel som är långa svamptrådar och kan jämföras med växters rötter. I ett mycel bildar svamptrådarna ett trådnätverk som i sin tur heter hyfer.

   Vad innehåller svamp?

   Det kan upplevas att svamp inte innehåller så mycket mer än vätska när de används vid matlagning, men sanningen är att den är fylld med mängder av vitaminer och mineraler. Det är en viktig näringskälla för järn, zink och selen som kroppen behöver.

   Det förekommer även andra typer av ämnen som i för stora mängder kan påverka kroppen negativt. Bland annat menar Livsmedelsverket att råa champinjoner kan innehålla cancerframkallande ämnen. Det förtydligas dock att det är enbart om du äter för stor mängd av råa champinjoner men inte vid små doser.

   Fler artiklar

   Vill du veta varför kaktusar har taggar och allmänna skötselråd för denna växt? Eller är du kanske mer intresserad av att få tips på när du ska skaffa Blandrashundar? Läs våra intressanta artiklar om detta direkt!