Hur fungerar kryptovaluta?

Du har kanske hört talas av det ekonomiska fenomenet kryptovaluta och vill veta hur kryptovaluta fungerar?

Kryptovaluta är helt digital valuta som bygger på så kallad blockchain-teknik (Wikipedia – Blockkedja). Eftersom varje enhet i en blockchain måste godkännas av flera instanser (så kallade noder) kan kryptovaluta inte förfalskas. Den är därför 100% spårbar, men du som innehavare kan inneha den helt anonymt.

Det är endast när du växlar krypto mot traditionell valuta (så kallad FIAT) som myndigheter och banker kan knyta innehavet till dig. Detta gör kryptovaluta intressant för de som värderar anonymitet, men även stater har börjat inse fördelarna med dess stabilitet.

Skillnad på vanlig och kryptovaluta

En skillnad mellan vanlig valuta och kryptovaluta är att centralbankerna välja att trycka upp mer pengar när det behövs, medan detta inte ska vara möjligt inom kryptovalutan eftersom regler för hur många enheter som kan bildas sätts upp vid skapandet. De flesta kryptovalutors upphovsmakare kan dock gå in och koda om delningen. Bitcoin anses vara den mest inflationssäkrade kryptovalutan eftersom den skapades av en anonym person (eller grupp) som lämnade kontrollen till användarna och därmed är förmodat omanipulerbar. Läs mer om Bitcoin längre ner.

Du kan handla med kryptovaluta och har, precis som med vanlig valuta, en valutakurs som kan variera väldigt mycket. Det finns en större risk när du investerar i kryptovalutor då värdet i valutan kan rasa snabbt med stora valutaväxlingar. Dock kan fördelen vara att du snabbt kan tjäna pengar om kursen håller sig stabil över tid.

Sedan intresset för investering i kryptovalutor har exploderat senaste åren har många tjänat mycket pengar på det.

Olika kryptovalutor

En av de mest omnämnda kryptovalutorna i Sverige är Bitcoin. Det sägs finnas tusentals olika kryptovalutor och det skapas hela tiden fler att kunna investera i digitalt. Bitcoin är den kryptovaluta som är mest stabil på kryptobörsen och den mest använda av svenskar.

Hur köper man bitcoin?

Är du intresserad av att investera i kryptovalutor och vill veta hur man köper bitcoin? Det finns en del hemsidor som inriktar sig på att utbilda och förklara hur kryptovalutor fungerar då det är relativt nytt fortfarande. En lättöverskådlig hemsida med bra tips på var man kan köpa kryptovalutor är Cryptovalutor.se. Du får veta hur man köper Bitcoin, avanzas utbud av kryptovalutor och andra användbara tips. Du kan också se aktuella börskurser för kryptovalutor i realtid. Om du känner dig osäker i var man köper kryptovaluta kan en hemsida som denna som samlar alla omdömen för olika kryptomäklare vara fördelaktigt.

Svensk kryptovaluta – Alice

Det finns en svensk kryptovaluta och som har blivit en uppstickare på kryptobörsen som heter Alice. Denna valuta är uppbyggd kring ett dataspel som heter My Neighbor Alice där du kan köpa och bygga virtuella öar, och du kan sälja saker mellan spelare med hjälp av kryptovalutan. Under januari 2021 lanserades spelet på dataspels-marknaden och kryptomyntet Alice etablerades på kryptobörsen. Denna kryptovaluta särskiljer sig från så många andra då den är kopplad till ett spel och inte enbart är en valuta på börsen.

Kryptovaluta – Skatteverket

När du köper och säljer kryptovaluta behöver du, precis som när du investerar i vanliga finansiella instrument, skatta för det årligen. Det ska deklareras i din årliga deklaration som skickas in till Skatteverket – oavsett om du går med vinst eller förlust i din försäljning av kryptovaluta. Skatteverket har på sin hemsida en bra förklaring till hur du ska fylla i deklarationen om du känner dig osäker. Det som kan vara bra att känna till är att det även kan kallas för kryptotillgång, virtuell valuta eller digital valuta när du ska deklarera. Du som börjar göra trading med kryptovaluta gör klokt i att logga varje köp och sälj med hjälp av exempelvis koinly.io för att underlätta deklarationen.

Mer om ekonomi

Är du intresserad av andra ekonomiska termer kan du läsa mer under rubriken Vad betyder kredit.