Vad är sekelskifte?

Sekelskifte är när det sker en övergång från en årsperiod vart hundrade år, exempelvis övergången mellan 1900-talet och 2000-talet. Ordet sekel kommer ifrån latin och betyder släktled från början, men har under modern tid fått definitionen hundraårsperiod.

Vad är ett sekelskifteshus?

Inom inredning har sekelskifte blivit trendigt som inredningsstil och det är framförallt jugendstilen som det refereras till för vad ett sekelskifteshus är. Vad som kännetecknar jugendstilen är tidsperioden runt sekelskiftet 1800–1900. Stilen ville frångå inredningsstilen från 1800-talets mörka och industriella inredning. 1900-talsstilen fick istället kännetecken som ljus inredning, vackra hantverk och stilren design.

Sekelskifte inredning

Du kan knappast bli trendigare än att bli inspirerad av sekelskifte i din inredning. Det finns tidstypiska drag från sekelskiftet kring 1900-talet och det finns mängder med inspiration online för sekelskifteshus interiör och inredning sekelskifteslägenhet. Sekelskifte.se är en hemsida som har stort sortiment med tidstypisk sekelskiftesinredning som du kan köpa, men också mängder med tips och råd för inspiration. Sidan rekommenderas för dig som är nyfiken på att få inspiration för hemmets alla rum, och vilka inredningsdetaljer du ska satsa på för att få ihop jugendstilen. De har även en fysisk butik i Stockholm som du kan besöka för att få se detaljer i sekelskiftesstil i verkligheten.

Sekelskifte butik – Hitta hit

Besöksadress: Karlavägen 7, 114 24 Stockholm

Vad kännetecknar jugendstilen?

Det finns flera tidstypiska kännetecken för jugendstilen inom inredning;

  • Kakelugnar
  • Paneler på väggarna ex. locklistpanel och pärlspontpanel.
  • Spröjs på fönster
  • Takkupor
  • Fiskbensparkett
  • Hantverk och snickeri

Tips på andra artiklar

Är du intresserad av att köpa hus och vill läsa på mer om vilket lån du kan behöva för det, kan du läsa mer om det i vår artikel olika typer av lån. Du kan även få reda på hur det fungerar med lån på kredit.