Hur fungerar ögat?


Det kan vara svårt att förstå sig på hur ögat fungerar och hur komplext det är. Här får du en enkel förklaring av ögats olika delar och funktioner och hur du kan se saker med hjälp av ögonen.

Ögats olika delar

Ögat har olika delar med unika funktioner för att du ska kunna se saker. Ögats olika delar kan synas utanpå ögat, men det mesta sker bakom ögongloben som är den klotrunda formen på ögat. Vi kommer kortfattat nedan beskriva några av ögats livsviktiga komponenter. Vill du läsa mer detaljerat om varje del rekommenderas 1177 som förklarar hur ögat och synen hänger ihop.

Ögat- delar och anatomi

Ögongloben

Klotformade delen av ögat.

Hornhinnan

Det yttersta skiktet av den främre delen av ögat. Skyddar ögat och filtrerar ljusinsläpp.

Regnbågshinnan / Iris

Sitter under hornhinnan och släpper in ljus till ögat. Den kan anpassa pupillens storlek beroende på hur ljust eller mörkt det är.

Lins

Linsen i ögat är genomskinlig och elastisk och sitter bakom pupillen och regnbågshinnan. Den bryter ljus och anpassar hur mycket ljus som släpps in i ögat.

Hornhinna

Genomskinlig hinna som släpper in och bryter ljuset.

Glaskroppen

Är en geléaktig hinna på ögat. Består mestadels av vatten.

Gula fläcken

Liten grop på näthinnan där synfältet är som skarpast.

Synnerv

Transporterar synintryck från näthinnan till hjärnan.

Senhinnan

Är det som kallas ögonvitan. Det är en vitfärgad bindväv på det näst yttersta lagret av hinnor i ögat. Ögats muskler fästs även i senhinnan.

Åderhinnan

Åderhinnan sitter mellan senhinnan och näthinnan. Består av flera åderkärl som ska ge ögat näringsämnen.

Näthinnan

Näthinnan sitter längst bak i ögat och omvandlar ljus till bilder i hjärncentrum via nervtrådar.

Ögonmuskel

Ögats muskler består av sex muskler som justerar att ögat kan röra sig i sidled och i riktning upp och ner. Inuti ögat sitter en sjunde muskel som lyfter ögonlocket åt dig när du ska se.

Stavar och tappar

Stavar i ögat är nervceller som sitter i näthinnans ytterkanter och används för att kunna se i mörker. Det finns även tappar som sitter i gula fläcken och kan urskilja färger och ljus.

Hur fungerar synen?

Ögonen är komplexa och det är fascinerande hur synen fungerar. Synen uppstår av att ljus träffar ögonen där först pupillen släpper in ljuset i ögat.

Hornhinnan och linsen hjälper sedan till att bryta ljusstrålar och ljuspartiklar. Ljuset samlas upp i gula fläcken där synfältet blir som starkast.

Därefter tar näthinnan över och skickar signaler genom synnerven till ett syncentrum som befinner sig i hjärnans bakre halva. Där utbyts information till ett syncentrum som tolkar informationen till bilder.

Det finns inte bara en synnerv som kan skicka signalerna, utan det finns en synnervskorsning för bägge ögonen så att bägge ögonen kan se samma bild framför sig.

6 fakta om ögon

1. Pupillen kan bli större och mindre beroende på ljus.

Pupillen drar ihop sig och minskas vid starkt ljus. I mörker vidgas pupillen för att dra åt sig så mycket ljus som möjligt.

2. Det kan variera i färgblindhet mellan könen.

Forskning visar på att män är mer benägna att bli färgblinda och 1 av 12 män kan drabbas.

3. Ämnet melanin påverkar ögonfärg.

Melanin finns i din iris i ögat och påverkar vilken ögonfärg du kommer att få. Blå ögon har minst melanin och bruna ögon har mest.

4. En vuxen människa kan blinka upp till 50 gånger per minut.

Det sägs även att kvinnor blinkar mer än män.

5. Alla som har blå ögon är besläktade.

Från tidernas begynnelse hade människor bruna ögon och enligt forskning från Köpenhamns universitet skedde en genetisk mutation för 10 000 år sedan. Det orsakade att människor kunde bli blåögda i stället och alla har samma förfäder.

6. Du kan ha olika färger på ögonen.

Du kan få olikfärgade ögon, dvs. varsin färg på varsitt öga. Det beror på en ojämn fördelning av melanin mellan ögonen. Det kallas heterokromi och mindre än 1 % av jordens befolkning har det.

Läs mer om kroppen

Hur fungerar hörseln?

Missfärgning tänder

Tungans smaker