Vad innehåller vetemjöl?


Vetemjöl innehåller malet vete ifrån hela vetekorn där skalen från kornen plockas bort innan malning. I vetekorn finns flera näringsämnen och en kombination av kolhydrater, proteiner, fett, aska och vatten. I majoritet innehåller vetemjöl kolhydrater. Läs mer intressant fakta om vete i denna artikel.

Visste du att det vetemjöl du köper i butik även innehåller näringsämnen som vitaminer och mineraler som är bra för kroppen? Oftast tillsätts näringsämnena av mjölproducenten då det inte finns naturligt i vetet. Vetemjöl har även en hög procent av gluten som är proteiner som kallas gliadin och glutenin och finns i vetekornen som mals ner till mjöl. Om du bakar och har gjort en deg kan du lägga märka till att det blir en trådning i degen. Det är glutentrådar som aktiveras när gluten kommer i kontakt med vätska som tillsätts för att det ska bli en deg.

5 intressanta fakta om vetesläktet

1. Det finns olika vetesorter och vetesläkten

Det sägs finnas över 35 000 olika vetesorter världen över som särskiljer sig från varandra. Vetesläktet är en specifik gräsart där det finns ca 20 odlade arter där enkornsvete är det sädesslag som är det mest odlade i världen.

2. Man kan odla vete i olika säsonger

I Sverige kan man odla vete i två olika säsonger; hösten eller våren. Den vanligaste varianten är höstvete som odlas på hösten och skördas nästkommande höst. Vårvete odlas på våren och skördas på hösten samma år och sägs ha bättre proteinhalt.

3. Vete används till bränsletillverkning för bilar

Genom att processa vete kan det tillverkas etanol, vilket bland annat används som drivmedel till bilar. Vete mals ner till vetemjöl och blandas med vatten. Därefter tillsätts enzymer som bryter ner stärkelsen till en sockerlösning som kallas för mäsk. Sedan tillsätts jäst till mäsken som i sin tur omvandlas till etanol.

4. Den vita färgen på mjöl är tillsatt

Många mjölproducenter bleker mjölet för att få till den vita färgen på mjölet. Nymalet mjöl har en gulaktig färg annars.

5. Världens vanligaste sädesslag

Förr i tiden var vetemjöl en lyxvara för rika som användas vid speciella tillfällen. Numera är vete det mest odlade sädesslaget i världen.

Vete bild

Vete - bild på långa vetestrån på en solig äng

Vill du veta vad nudlar innehåller?

Det finns nudlar som innehåller vete, men det finns även andra sorter. Vill du få tips på olika sorters nudlar och vart du kan köpa dem kan du läsa vidare vår artikel om vad är nudlar.

Andra intressanta artiklar