Varför går björnen i ide?


Det enkla svaret till varför björnen går i ide är för att den inte hittar tillräckligt med mat under vintern och att gå i ide är en strategi för att överleva. Det finns mer intressant fakta om björnar, läs vidare i artikeln.

Björnarna har lärt sig när på året de behöver gå i ide och laddar upp under resterande av året inför en lång viloperiod. På sommaren fyller de på med energi i kropparna och sedan överlever de på fettreserverna under sin vintersömn när de har gått i ide. De sover inte konstant under perioden utan kan vakna till och röra på sig emellanåt, men de brukar inte leta efter föda. Under deras vintersömn slår deras hjärta långsammare när det har gått i ide. Det påverkar ämnesomsättningen och de behöver inte äta mat, utan överlever på fettreserver de har samlat på sig under sommarperioden.

6 fakta om björnar

Är du fortfarande nyfiken på björnar så kommer här mer fakta om björnar.

1. När går björnen i ide?

Björnar går i ide mellan 6–9 månader beroende på hur lång vintern blir och vanligtvis är det under oktober-april som björnen vilar i sitt bo.

2. Hur många björnar finns i Sverige?

Det finns ca 2900 björnar i Sverige enligt Naturvårdsverket. Varje år sker björnjakt för att reglera antalet björnar som ska finnas i Sverige och varje år skjuts hundratals björnar för att hålla antalet inom rimliga nivåer.

3. Vart finns björnar i Sverige?

Björnar finns främst i Sveriges mellersta del men de befinner sig även i norra delarna av landet. Björnar är folkskygga och ogillar att vara nära människor och bor främst i skogsområden som är skyddade från civilisationen.

4. Vad äter björnar?

Björnen är Sveriges största rovdjur och björnar äter i huvudsak andra djur som de har jagat. De kan dock äta mängder med växter, bär och annat de kommer åt. Därmed kan deras kost variera under året, då det finns mer växtlighet och djur på sommaren än på hösten och vintern.

5. Hur stor är en björn?

En björn är så stor som 2–3 meter lång och kan väga upp till 600 kg. En nyfödd björnunge är inte större än en ekorre vid födseln men växer till sig snabbt.

6. Björnens bo

Björnens bo är inte alltid i en grotta som många verkar uppfatta det från film och tv. Oftast brukar björnen bygga ett bo av det den hittar i naturen och tar alltifrån kvistar, mossa och stenar. Dess bo efterliknar ett fågelbo fast på marken som björnen har byggt upp under hela året innan den går i ide.

Lär dig om fiskar

Vill du veta vilken som är Sveriges största sötvattensfisk eller vill köpa ett akvarium och behöver en guide på hur du ska starta akvarium steg för steg?