Blandrashundar


Vill du köpa hund? Då behöver du bestämma dig för om du ska välja renrasiga hundar eller blandras. Renrasiga hundar innebär att de har föräldrar som tillhör samma ras. Renrasiga hundar kan du köpa på kennel som har noggranna protokoll och regler för hur de får föda upp hundar med ren stamtavla. Väljer du blandras innebär det att valpens föräldrar är av olika raser och blir en blandning av båda föräldrarnas utseende och temperament. Läs vidare på denna sida tips på när du ska skaffa hund.

Köpa blandrashund

Du kan köpa blandrashund hos uppfödare, privatpersoner och vissa kennelklubbar. Det är mycket upp till dig själv att ta reda på blandrashundens historia och vem du köper den av. Du ska aldrig köpa en hund av uppfödare som du inte får en bra magkänsla av. Du kan behöva komma i kontakt med dem om problem skulle uppstå med hunden. Det är lika viktigt att du känner förtroende till uppfödaren som till hunden när du ska köpa blandrashund eller renrasig hund.

Blandras – Valp tips

Vid köp av blandrasvalp rekommenderas det att du tänker på dessa punkter;

Kommer valpen från en frisk hundras

Fråga gärna uppfödarna om de vet sjukdomshistorik från valpens föräldrar. Fråga även om det finns eventuella journaler från en veterinär att läsa för att ta reda på om föräldrarna är en frisk hundras, eller om det kan uppstå vanliga sjukdomstillstånd för rasen.

Lär känna valpens föräldrar

Finns det möjlighet att träffa valpens föräldrar kan det ge en indikation på vilket typ av beteende, sjukdomar och temperament valpen kan få.

Prata med uppfödaren

Det är viktigt att du kommer överens med uppfödaren ifall du skulle behöva komma i kontakt med dem igen efter valpen är i ditt omhändertagande.

Köp inte valp som är under 8 veckor gammal

Du ska inte köpa en för ung valp utan du bör begära att det ska gå minst 8 veckor innan du får ta med den hem. Valpen behöver vara med sin mamma under de första åtta veckorna för föda och trygghet.

Begär in protokoll och intyg

Du kan ställa krav på uppfödaren att valpen ska vara vaccinerad och ID-märkt hos veterinär innan du får ta över den. Minst lika viktigt är det att uppfödaren får dokumentation på detta som du ska ta del av.

Skriv köpeavtal

För att du ska känna dig trygg i köpet bör du föreslå att skriva köpeavtal mellan dig och uppfödare. Allt för många hundägare hamnar i konflikt med uppfödaren efter köpet, och genom att ha skriftligt avtal kan du alltid hänvisa till det när du tar med dig valpen. Du hittar en bra mall som du kan ladda ner och fylla i tillsammans med uppfödaren hos If Försäkringar.

Försäkra valpen

Bland det första du bör göra när du har tagit över valpen är att försäkra den. Försäkringen ger dig ersättning för det du kan behöva betala för vård hos en veterinär. Precis som vanliga försäkringar så täcks inte alla typer av kostnader för djur heller, och du borde jämföra försäkringar och läsa på om vad som gäller. Vi rekommenderar att du läser den innehållsrika artikeln hos Konsumenternas på jämförelser av hundförsäkringar.

Lär dig mer om djur och natur

Är du intresserad av att lära dig mer om andra djur har vi flera artiklar värda att läsa! Läs mer om vilken är världens största sötvattensfisk eller varför björnar går i ide. Är du mer intresserad av naturen i stället kan du lära dig mer om vad en svamp är, varför kaktusar har taggar eller om det är sant eller en myt att ananas växer på träd.